Robotar automatiserar nyheter

Robotar automatiserar nyheter

Sedan en lång tid tillbaka har man uppdaterat allmänheten via nyheter och spridit information genom exempelvis traditionella papperstidningar – som finns än idag. Tack vare internet har det också gett mer möjligheter inom journalistiken. Numera kan du enkelt och smidigt gå in på en nyhetssajt och ta del av de absolut senaste nyheterna. Det är så enkelt att vara uppdaterad i dagsläget att det är svårt för papperstidningarna att vara på samma nivå.

När det gäller papperstidningar så innebär det en mer komplicerad process, när tidningen är tryckt, färdig och har utgivits kan ingen information längre ändras. Det är inte heller möjligt att publicera ytterligare någon nyhet som dykt upp i ett senare skede. Då får denna nyhet vänta tills nästkommande dag. Detta gör att nyhetsvärlden på nätet har ett betydligt bättre försprång då de kan redigera, radera och schemalägga publiceringen.

 

Vad innebär automatiserade publiceringssystem?

Vad som innebär med detta är helt enkelt att det inte krävs någon fysisk person för att exempelvis publicera eller redigera en nyhet som ska läggas ut på en webbsida. I dagsläget använder sig många av så kallad CMS, vilket betyder Content Management System, som på många sätt och vis förenklar publiceringsprocessen. I sin tur leder det till att allt mindre personella resurser krävs, vilket är positivt för ekonomin.

Varför det är positivt för ekonomin är främst för att färre anställda behövs och då är det mindre löner som behöver betalas ut. På så vis är det fördelaktigt för ekonomin. Det är vanligt att man väljer en plattform på nätet som tillhandahåller kvalitativa och funktionella funktioner. Ett bra exempel på detta är WordPress som de allra flesta använder sig av. Detta beror främst på att man har stora valmöjligheter när det gäller funktioner.

Fördelar med WordPress

WordPress används av såväl privatpersoner som av stora och välkända varumärken. WordPress kan användas helt kostnadsfritt och är idag det allra populäraste publiceringssystemet som finns. Det lanserades under 2003 och från början var systemet enbart utformat för bloggande men med tiden utvecklades även ett mer avancerat CMS-system som även var fördelaktigt för webbsajter av olika slag. Just för att lättare kunna hantera innehållet och publiceringen på sin hemsida.

Det finns ett flertal fördelar med att använda sig av WordPress varav den främsta framförallt är att du inte behöver några som helst kodkunskaper. Med WordPress kan du enkelt bygga en webbsida och använda dig av smarta publiceringsverktyg då de har tagit fram många smarta funktioner och verktyg som samtliga användare kan använda. Det gör att du på ett smidigt och framförallt billigt sätt kan hantera din webbsida.

Tidigare sköttes det manuellt

För bara några år sedan hade journalisten en betydligt mer omfattande och viktig roll då det var inte bara själva innehållet som skulle skrivas utan även publiceringen och annat var aspekter att ta med i tidsberäkningen. Tack vare internet, och exempelvis WordPress och andra publiceringsverktyg, blir hela processen smidigare. Exempelvis har du möjlighet att se direkt hur innehållet kommer se ut på sajten innan du har publicerat det.

Detta är något som inte var möjligt tidigare. Det är även förmånligt på flera andra sätt. Du kan till exempel använda dig av datastyrd publicering – schemaläggning – och på så vis välja datum och tid när olika inlägg ska publiceras. Du kan ofta också översätta innehållet till flera olika språk direkt på webbsidan. En prenumerationsfunktion gör att läsarna på sajten kan få uppdateringar när nytt innehåll finns tillgängligt på webbsidan.

Framtiden

Hur det kommer se ut i framtiden när det gäller automatiserade publiceringssystem är förstås fortfarande oklart. Dock pågår ständig utveckling och det ser riktigt lovande ut. Förmodligen kommer det finnas betydligt fler verktyg och funktioner att använda som på flera sätt kommer effektivisera arbetet. Detta är förstås en riktigt stor fördel när det gäller både tid och pengar. Automatiserade publiceringsverktyg är såväl en fördel som en nackdel för journalistiken.

Sammanfattning

Förr skedde journalistiken mer manuellt men numera finns det flera hjälpverktyg och publiceringsprogram som gör att processen sker mycket smidigare. WordPress är ett bra exempel, vilket från början var ämnat för bloggande men där verktyg sedan utvecklades även för webbsajter. Det finns många fördelar med att använda sig av automatiserade publiceringssystem, inte bara möjligheten av att kunna schemalägga inlägg utan även för att nå en större skara av läsare.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.