Kvällspress

Kvällspress

När man talar om uttrycket kvällspress så är innebörden inte längre lika aktuell som den var innan internet, eftersom de flesta tidningar idag har en webbsida där du kan läsa nyheter dygnet runt. Kvällspressens uppgift var att leverera nyheter på eftermiddagen eller kvällen om saker som hänt under dagen och de mest populära nyhetstidningarna heter Aftonbladet och Expressen. Dessa finns kvar än idag, både som papperstidning och nättidning.

Kvällspressen kritiserades ofta för att vara sensationell och överdriven med rubriker som fick människor att köpa tidningen i tron om att något utöver det vanliga hade skett. Man använde (och använder än idag) rubriker som fångar och tilltalar läsaren att omedelbart se vad nyheten handlar om, eftersom att man använder mycket dramatik och förs torar upp saker ur sina sammanhang för att sälja fler tidningar. En strategi som ofta kan vara vilseledande.

 

Clickbait

På nätet hittar man ofta artiklar som försöker få läsaren att klicka sig in på nyheten så att nättidningen får click eller sidvisningar, vilket de använder för att växa ytterligare. I flera fall så kan man se rubriker som “Kvinna gjorde det omöjliga” eller “Björnfara i svenska skogar” där man använder rubriken som ett sätt att få läsaren att bli intresserad. När man sedan läser innehållet så är det dock ofta inte så häpnadsväckande.

Kvällspressen var och är än idag väldigt duktiga på att skapa intressanta löpsedlar för att fånga läsare som går förbi en kiosk eller en mataffär där tidningarna säljs. Butikerna brukar lägga dem synliga så att kunderna ser framsidorna, framförallt när de står i kö i kassan, med syfte att locka med attraktiva löpsedlar och få kunderna att köpa nyheterna. De flesta människor är nyfikna av sig, vilket också hjälper.

Nättidningarnas tid

Kvällspressen fanns länge som enbart papperstidning, eftersom internet är en relativt ny uppfinning. När internet började bli populärt bland allmänheten, så var kvällstidningarna bland de första att lansera sina hemsidor i Sverige och detta har ökat deras försäljningssiffror ytterligare då de fått läsare, både på nätet och i pappersform. På nätet kan du dessutom prenumerera på särskilda nyheter eller artiklar som bara de som betalar en liten summa pengar får tillgång till.

Även om det ofta rapporteras med överdrivna löpsedlar, så måste en tidningsredaktion ge en så korrekt bild som möjligt av olika händelser. Detta eftersom alla tidningar i Sverige måste ha en ansvarig utgivare som också får stå till svars om det skulle behövas göra ändringar eller om det står något felaktigt, kränkande eller på annat sätt olämpligt material som publicerats. I Sverige finns det många seriösa tidningar på nätet, men även en hel del oseriösa.

Insändare och debattartiklar

Både i papperstidningen samt på nätet så kan du hitta olika insändare som behandlar olika ämnen som politik, relationer och samlevnad, idrott och mycket mer. Dessa insändare eller debattartiklar läggs upp på tidningarnas sajter så att människor kan läsa dem och eventuellt ge ett svar eftersom det inte är tidningen i sig som står för åsikterna. Detta poängteras också tydligt när man läser en debattartikel på en kvällstidning.

Ibland kan man även läsa insändare om diverse ämnen som intresserar läsare och du som vill fördriva tiden med att läsa om mer än bara nyheter har ofta en bra möjlighet till detta tack vare alla de människor som engagerar sig och skickar in material till kvällstidningarna. Du som läser de olika tidningarna kan ibland även se samma nyhet fast med en annan ingångsvinkel eller med mer information, vilket är positivt på många olika sätt.

Förtroende för kvällstidningar

I Sverige har vi inte särskilt högt förtroende för kvällstidningar, eftersom att de gör allt för att skapa sensationell journalistik. Ofta finns väljer man att läsa andra, mer trovärdiga tidningar om man vill läsa mer källkritiska artiklar utan vinklade rubriker. En kvällstidning har som syfte att sälja så mycket som möjligt och då kan det ofta gå överstyr när man rapporterar om något, särskilt i ett för tidigt läge.

Kvällstidningar som avkoppling

Det positiva med kvällspressen är att det alltid finns en ny tidning som väntar för dig som gillar att fördriva tiden med att läsa om olika händelser runt om i världen. Extra intressant är det för dig som inte har något emot att läsa om sensationella nyheter och skvaller. Det är faktiskt trevligt och avkopplande att sitta och varva ner med en kvällstidning på fritiden.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.